DOBLATGE I SO

El 1984 l’empresa TRAM, on vaig començar la meva experiència professional, va contractar el doblatge d’un paquet de pel·lícules pel mercat de vídeo domèstic. La meva experiència en el camp del so es limitava llavors a dos anys a RADIO CADENA ESPANYOLA fent setmanalment un musical amb autocontrol i de tècnic en un informatiu en directe. Vaig aprofitar l’ocasió per introduir-me, com a tècnic de so, en el camp del doblatge i la sonorització sincrònica.
Posteriorment, ja a CAN BRUIXA, empresa en la que tenia una participació, ens varem introduir en el mercat de la televisió fent una bona part de la producció del desaparegut CANAL 10.
Des de llavors, he fet la producció i la direcció tècnica de pel·lícules per TV3, Antena 3, Canal +, Tele 5, Canal 9 i TV Galícia. Treballs de publicitat per MCCANN ERICSON i SOLANA/CID –amb aquest últim obtinguérem el premi del Festival de Cinema Publicitari de San Sebastián per la pel·lícula “El Oso” de Santa Lucía. La meva experiència en so sincrònic es basa, avui, en la producció i la direcció tècnica de més de 1000 hores entre pel·lícules i sèries des de la presa de diàlegs fins a la reconstrucció de la música, els efectes i la mescla final multipista; al qual podia afegir un bon coneixement del col·lectiu de veus de Barcelona. Les característiques de l’estudi feien difícil el doblatge per cinema (35 m/m) i només n’he doblat una: “CORAZON DE MEDIANOCHE” per IVEX FILMS – guanyadora del Festival de Cinema de Sitges l’any 1990 .
Els serveis de doblatge van proporcionar també la subtitulació d’un voluminós treball per la col·lecció d’òperes de PLANETA DE AGOSTINI de la qual vaig realitzar personalment la preproducció i els primers títols.
La necessitat de restaurar les bandes de música i efectes de les pel·lícules va incorporar a la tecnologia de l’estudi els instruments MIDI: els sintetitzadors, les caixes de ritmes i els samplers. L’encàrrec de música per un espot em va permetre entrar en relació amb el món de la música i els músics per fer la producció de temes per el MUSEU D’ART DE CATALUNYA, FIRA DE BARCELONA, GENERALITAT DE CATALUNYA, PULLIGAN, FONT VELLA, SOLANA/CID, ARTIACH, etc. D’aquestes produccions puc aportar experiència en producció de música, manipulació digital de so, instruments electrònics, enregistrament amb seqüenciadors i multipistes digitals. L’any 1999 vaig fer la producció del CD amb la música, obra de Xesco Grau, de l’espectacle AQUELARRE estrenada a Cervera el 28 d’agost de 1999. L’any 2002 la del disc d’Amadeu Pipó “Es aquí on va la lletra?” I el 2003 la producció de la música de l’espectacle “Nosferatu”, també de Xesco Grau.


ÉS AQUÍ ON VA LA LLETRA (Amadeu Pipó) – ESPECTACLE AQUELARRE

La lletra

Un pels nervis

Ets la reina

Feu-li pas

 


NOSFERATU (Xesco Grau) ESPECTACLE

 

 

332-3213_IMG